Monday, 20 February 2012

solat sunat dhuha

salam...

dah lama kechik tak update blog.dah berhabuk dah blog ni.Maklumlah cuti sibuk kononnya dengan rutin suri rumah (ehhh bila plak kechik kawin)..hahaha xde la. kechik sibuk dengan kerja-kerja rumah n tolong umi ngan abah. ish terlebih plak.lari dari tajuk entri. bahagian atas tu intro je, setelah sekian lama menyepi dari dunia blogger. masa cuti hari tu kechik ada dengar dalam rancangan al-hidayah tentang kelebihan solat sunat dhuha. lepas tu terdetik plak  nak cari kat internet ape kelebihan. banyak lagi ilmu agama yang kechik tak tau. banyak yang perlu di pelajari. kechik ada jumpa satu hadis mengenai solat sunat dhuha.


Dalam sebuah hadis yang lain Nabi SAW bersabda bermaksud : "Barangsiapa yang menunaikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak dua rakaat tidak ditulis dia daripada orang-orang yang lalai daripada mengingati Allah dan barangsiapa yang menunaikan nya sebanyak empat rakaat ditulis akan dia daripada orang-orang yang suka beribadat dan barangsiapa yang menunaikannya sebanyak enam rakaat dicukupkan baginya pada hari tersebut, barangsiapa menunaikanyan sebanyak lapan rakaat Allah menulis baginya daripada orang-orang yang selalu berbuat taat, barang siapa yang menunaikannya sebanyak dua belas rakaat Allah akan membina baginya mahligai didalam syurga dan tidak ada satu hari dan malam melainkan Allah mempunyai pemberian dan sedekah kepada hamba-hambaNya dan Allah tidak mengurniakan kepada seseorang daripada hamba-hambaNya yang lebih baik daripada petunjuk supaya sentiasa mengingatiNya,” (Riwayat At-Thabarani ).


selain itu ada sedikit tambahan. “Kekasihku Rasullullah SAW telah berwasiat kepadaku tiga perkara, aku tidak meninggalkannya, iaitu ; supaya aku tidak tidur melainkan setelah mengerjakan witir, dan supaya aku tidak meninggalkan dua rakaat solat Dhuha kerana ia adalah sunat awwabin, dan berpuasa tiga hari daripada tiap-tiap bulan”(Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Dalam riwayat yang lain Rasullullah SAW pernah bersabda yang maksudnya :
“Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah (sebagai ganti) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat solat Dhuha .” (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

ini adalah satu perkongsian untuk semua. memperingati diri sendiri dan juga kawan. ini adalah perkongsian dari insan yang banyak khilaf dan dosa. 

wassalam

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...